Ο Ευαγγελιστής Μάρκος

Είναι ένας από τους ευαγγελιστές.

Αυτός μας έδωκε το δεύτερο Ευαγγέλιο που είναι και το συντομότερο από τα τέσσερα κι είναι γνωστό σαν το Ευαγγέλιο των θαυμάτων του Ιησού.

Μέσα σ' αυτό ο ιερός ευαγγελιστής, παρόλο που δεν ήταν από τον κύκλο των δώδεκα αποστόλων, έχει περιλάβει αρκετά από τα γεγονότα της ζωής του Κυρίου μας.

Ολίγα από τη διδασκαλία Του, τα θαύματα Του, τα Πάθη και την Ανάσταση Του. Παραλείπει την επί του όρους Ομιλία και τις πιο πολλές από τις μακρές ομιλίες του Ιησού Χριστού. Πιο πολύ ο ευαγγελιστής διηγείται αυτά που έκανε ο θείος Διδάσκαλος κι όχι αυτά που είπε.

Και τούτο, γιατί κύριος σκοπός της συγγραφής του ήταν με την έκθεση αυτή των θαυμάτων να αποδείξει τη θεϊκή του Ιησού καταγωγή. Ποίος όμως υπήρξε ο ευαγγελιστής Μάρκος και πόθεν ήντλησε τις πληροφορίες του;


Σύμφωνα με τα λιγοστά στοιχεία, που κατέχουμε, ο ευαγγελιστής ήταν γιος κάποιας ευσεβούς Ιουδαίας γυναίκας, που λεγόταν Μαρία κι ήταν αδελφή του Κυπρίου αποστόλου οπό τους εβδομήκοντα, του Βαρνάβα. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κι ο Μάρκος καταγόταν από το ευλογημένο νησί της Κύπρου.

Ήταν δηλαδή Κύπριος. Κύπριος που είχε εγκατασταθεί αργότερα στα Ιεροσόλυμα. Το ιουδαϊκό όνομα του ευαγγελιστού ήταν Ιωάννης. Μάρκος ήταν το Ρωμαϊκό του επώνυμο, που πήρε κατά τη συνήθεια που υπήρχε τότε. Και μ' αυτό έμεινε γνωστός στον χριστιανικό κόσμο.

 

 

Βιογραφικό

Γεννήθηκα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης όπου και διαμένω ως και σήμερα. Τα πρώτα μου βήματα στην αγιογραφία τα έκανα φοιτώντας σχέδιο αγιογραφίας στην Ιερά μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η διδαχή βασικών κανόνων Μακεδονικής αγιογραφίας παρά του ιερομόναχου πατήρ Παύλου Πολίτη - συντηρητή έργων τέχνης- μου άνοιξε νέους ορίζοντες στην τεχνική της απεικόνισης της βυζαντινής αγιογραφίας... περισσότερα

Είπαν για μας

Σε ευχαριστούμε που απεικόνησες την βυζαντινή τεχνοτροπία στο νησί μας. Δικαίωσες την επιλογή μας

Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος

Αγιογραφίες - Τοιχογραφίες